Bilde / Blogg / Video

Yoko Ono

Få post-modernistiske kunstnere har et mer kjent navn enn Yoko Ono, men desverre av helt feil grunn. Ono er først og fremst verdenskjent som enken etter John Lennon. Denne kjendisstatusen var kanskje uungåelig, men er også urettferdig. Yoko Ono etablerte seg nemlig allerede i slutten av 1950-årene som en foregangsfigur i den nye Performance-kunsten og hennes kunst fortjener mye større oppmerksomhet enn den har fått. Man kan godt si at Onos kunst har lidd i skyggen av Beatles og John Lennon.

Yoko Ono ble født den 18. Februar 1933 i Tokyo, Japan og flyttet til New York i 1953 hvor hun raskt ble innvolvert i de moderne kunststrømningene i byen. Hun etablerte seg som en utforskende og kompromissløs kunstner i løpet av 1960 årene og var vel etablert som kunstner før hun møtte John Lennon. Det er vel verdt å se tilbake på hennes arbeider i løpet av 1960 årene, hun var en nyskapende og kreativ sjel som tok i bruk både Performance art og film i sine kunstverk. Et av hennes mest kjente verker fra denne perioden har tittelen “Cut Piece” og er fra 1964. Ono kledde seg i sine beste klær, satt seg ned på et scenegulv og inviterte publikum til å komme opp på scenen, få en saks og klippe av henne klærne.

John Lennon skal visstnok ha blitt begeistret av en av Onos installasjoner. Publikum måtte klatre opp en høy gardintrapp for å nå en bitteliten papirlapp som hang ned fra taket. Da de endelig hadde klart å fange papirlappen og brette den ut stod kun ett eneste ord på papiret, skrevet med så liten skrift at det knapt var lesbart; “Pust”.

 

 

Comments are closed.