Blogg

Kunst i Oslo

Oslo er fullt av flotte kunstmuseer og gallerier. Noen er kjente, andre kanskje litt mer glemte. Er man heldig kan man treffe på noen virkelig perler. Her er en liten guide over både kjente og ukjente kunststeder i Oslo du bør besøke.

Det er umulig å være kunstinteressert uten å ha besøkt Munchmuseet i Oslo. Det har ligget på Tøyen siden 1940, men hele den fantastiske samlingen blir om ikke lenge flyttet ned i Bjørvika i det omstridte Lamda bygget som skal stå ferdig i 2019. Museet på Tøyen er tegnet av arkitektene i Einar Myklebust og Gunnar Fougner. Her finner vi blant annet 1100 malerier og 4700 tegninger av Edvard Munch, som ikke bare er en av Norges mest kjente malere, men også en verdensstjerne.

Astrup Fearnley museet

FernrupAstrup Fearnley museet er et privat museum med fokus på samtidskunst. Det første museet åpnet i 1993 i Dronningensgate, men flyttet ned i fantastiske lokaler på Tjuvholmen i 2012. Museet har blitt kjent for både internasjonal og norsk kunst. Av faste malerier ved museet finner vi arbeider av blant annet Andy Warhol, Cindy Sherman og Anselm Kiefer, i tillegg til Francis Bacon. Dette betyr at museet innehar en betydelig samling fra 1960 tallet og frem til i dag. Museet har spennende utstillinger hele tiden Spesielt er museet kjent for sine internasjonale samling. Det nye museet på Tjuvholmen er på hele 4200 km2 og er tegnet av Renzo Piano.

Nasjonalgalleriet

Norges mest besøkte museum er uten tvil Nasjonalgalleriet, som er en del av Nasjonalmuseet. Hvert år besøker over 700.000 museet. Her henger det nasjonalskatter på veggene, helt fra man kommer inn døra i bygget som ligger i Universitetsgata. Galleriet har holdt til her siden 1882. Et av de største høydepunktene er selvfølgelig Edvard Munchs Skrik, men her finner man også betydelige kunstnere som Christian Krohg, Harriet Backer, Hans Gude og Adolph Tidemand. I 2020 skal alle museene som hører under Nasjonalmuseet samles under et tak i et nytt bygg på Vestbanen.

Museet for samtidskunst

SamtidskunstMuseet for samtidskunst ligger sentralt til i Oslo sentrum, nærmere sagt Bankplassen 4. Her vises skiftende utstillinger med verk fra egen samling og innlånte verk. Samtidskunstsamlingen består av ca. 5000 utenlandske og norske verk fra perioden etter andre verdenskrig. Av de faste installasjonene er det verdt å merke seg verk laget av den fransk-amerikanske kunstneren Louise Bourgeois. Museet åpnet i 1990 og har siden den gang vist alt fra video, skulpturer, malerier, tegninger og fotografier.

Mange gallerier på Tjuvholmen

Oslo kryr også av spennende gallerier som kanskje ligger litt mer gjemt enn de mest kjente og populære museene. På Tjuvholmen ligger mange av dem, blant annet Fine Art, som har solgt betydelige mengder av malerier av Pushwagner, Bjarne Melgaard og Dolk. Andre gallerier man bør besøke er Galleri Riis, Galleri Brandstrup og Gerhardsen Gerner. Spesielt er Galleri Riis en gjemt perle, i annen etasje i Riis-bygget bak Tjuvholmen. Galleriet har ingen store plakater eller skilt utenfor og er derfor noe vanskelig å finne.

Comments are closed.